Languages
[Edit]
PL

Java - sumowanie elementów tablicy podanych z poziomu konsoli

3 points
Created by:
Nikki
1623

Zadanie:

Mamy za zadanie napisa─ç kr├│tki program, kt├│ry b─Ödzie pobiera┼é dane od u┼╝ytkownika z poziomu konsoli. Program b─Ödzie sk┼éada┼é si─Ö z kilku cze┼Ťci oraz poka┼╝e praktyczne po┼é─ůczanie i zastosownie kilku element├│w:

  1. Mamy napisa─ç tablic─Ö z trzema miesi─ůcami (stycze┼ä, luty, marzec) oraz stworzy─ç tablic─Ö ze stanem konta na dany miesi─ůc, kt├│ra b─Ödzie pobiera┼éa dan─ů kwot─Ö od u┼╝ytkownika.
  2. Nast─Öpnie nale┼╝y wypisa─ç do konsoli stan konta na dany miesi─ůc
  3. Potem mamy za zadanie zsumowa─ç wszystkie podane kwoty z tablicy
  4. Na ko┼äcu mamy stworzy─ç warunki, kt├│re okre┼Ťlaj─ů stan portfela (suma > 100 - kto┼Ť jest bogaty)

Zadanie wymaga u┼╝ycia poni┼╝szych element├│w. Je┼Ťli kt├│ry┼Ť z nich jest niejasny, to wr├│─ç do artyku┼éu w kt├│rym dane zagadnienie zosta┼éo om├│wione:

Rozwi─ůzanie:

Rozwi─ůzanie mo┼╝e wydawa─ç si─Ö do┼Ť─ç skomplikowane, wi─Öc zw┼éaszcza je┼Ťli jeste┼Ť pocz─ůtkuj─ůcym programist─ů, to daj sobie czas na zrozumienie :)┬á

 

public class Task {

    public static void main(String[] args) {

        String[] miesiace = {"styczeń", "luty", "marzec"}; //zmienna nr1
        int[] stanKonta = new int[3]; //zmienna nr2
        int suma = 0; //zmienna nr3

//w tym fragmencie u┼╝ytkownik podaje z poziomu konsoli stan konta na dany miesi─ůc

        for (int a = 0; a <= 2; a++) {

            Scanner input = new Scanner(System.in);
            System.out.println("Podaj stan konta na miesi─ůc: " + miesiace[a]);
            stanKonta[a] = input.nextInt();
        }

//w tym fragmencie wy┼Ťwietlany jest stan konta na dany miesi─ůc

        for (int a = 0; a <= 2 ; a++) {
            System.out.println("Stan konta na " + miesiace[a] + ": "+ stanKonta[a]);
        }

//tu sumowane s─ů warto┼Ťci podane przez u┼╝ytkownika

        for (int a = 0; a <= 2 ; a++) {
            suma += stanKonta[a];
        }
        System.out.println("Suma wszystkich oszcz─Ödno┼Ťci: " + suma);

//poni┼╝sze warunki okre┼Ťlaj─ů stan portfela

        if (suma < 100){
            System.out.println("Jeste┼Ť biedny.");
        }
        if (suma >= 100 && suma < 200){
            System.out.println("Masz troch─Ö pieni─Ödzy.");
        }
        if (suma >= 200){
            System.out.println("Jeste┼Ť bogaty.");
        }
    }
}

Przykładowy wynik z konsoli:

Podaj stan konta na miesi─ůc: stycze┼ä
20
Podaj stan konta na miesi─ůc: luty
40
Podaj stan konta na miesi─ůc: marzec
60
Stan konta na styczeń: 20
Stan konta na luty: 40
Stan konta na marzec: 60
Suma wszystkich oszcz─Ödno┼Ťci: 120
Masz troch─Ö pieni─Ödzy.

 

Java dla pocz─ůtkuj─ůcych

Hey ­čĹő
Would you like to know what we do?
  • Dirask is a friendly IT community for learners, professionals and hobbyists to share their knowledge and help each other in extraordinary easy way.
  • We welcome everyone,
    no matter what the experience,
    no matter how basic the question is,
    this community will help you.