Languages

Java - proste wczytywanie liczby od u┼╝ytkownika

2 points
Asked by:
Bartek
1152

Jak wczyta─ç liczb─Ö od u┼╝ytkowniaka z poziomu konsoli?

Chodzi mi o to aby u┼╝ytkownik wprowadzi┼é liczb─Ö i nacisn─ů┼é enter, a ja do mojego ma┼éego programu t─ů liczb─Ö sobie wczytuje do zmiennej typu int.

1 answers
2 points
Answered by:
Bartek
1152

Bardzo prosty przykład wczytywania pojedynczej liczby w javie przy pomocy klasy Scanner:

package examples;

import java.util.Scanner;

public class WczytywanieLibczyOdUzytkwnikaWersja1 {

    public static void main (String[] args) {

        Scanner wczytywacz = new Scanner(System.in);

        int liczba1 = wczytywacz.nextInt();

        System.out.println("Liczba od u┼╝ytkownika to: " + liczba1);
    }
}

Inny przyk┼éad z dwoma liczbami i sum─ů:

package examples;

import java.util.Scanner;

public class WczytywanieLibczyOdUzytkwnikaWersja2 {

    public static void main (String[] args) {

        Scanner wczytywacz = new Scanner(System.in);

        int liczba1 = wczytywacz.nextInt();
        int liczba2 = wczytywacz.nextInt();
        int suma = liczba1 + liczba2;

        System.out.println("Suma tych liczb to: " + suma);
    }
}

Bardzo dobr─ů praktyk─ů jest poprostu pobawi─ç si─Ö na pocz─ůtek tymi klasami i pozmienia─ç to i owo. Gwarantuje, ┼╝e poces uczenia w ten spos├│b b─Ödzie bardzo szybki.

0 comments Add comment
Hey ­čĹő
Would you like to know what we do?
  • Dirask is a friendly IT community for learners, professionals and hobbyists to share their knowledge and help each other in extraordinary easy way.
  • We welcome everyone,
    no matter what the experience,
    no matter how basic the question is,
    this community will help you.